Informationssøgning

Læs også om informationssøgning i SOhtx-bogen her

Google og wikipedia kan være vigtige elementer i informationssøgningen til en opgave, men de kan meget sjældent stå alene. For at løse de fleste opgaver tilfredsstillende, må man have fat i andre medier.

Det vil oftest være bøger, men i nogle tilfælde kan de bedste kilder også være gamle avisartikler, dokumenter, filmklip, referater og alt muligt andet, som langt fra altid er tilgængeligt på nettet. Selv hvis de er, vil det ofte være i uddrag og kun være det mest kendte og udbredte.

Husk i øvrigt at bruge googles funktioner, når du søger. Google har selv en oversigt over, hvordan man kan bruge forskellige tegn til at præcisere sin søgning her.

bibliotek.dk

Heldigvis er langt de fleste kilder stadig tilgængelige for os, selvom de ikke ligger på internettet. Det kræver bare en lille smule mere at få fat i dem. Men også kun en lille smule. Et helt oplagt sted at tage fat er biblioteket. bibliotek.dk er en oversigt over alle de materialer, som er tilgængelige på danske biblioteker.

Bibliotekerne bliver selvfølgelig ekstra vigtige, hvis der er en bestemt kilde, I skal bruge til jeres opgave. Hvis der for eksempel er en bestemt bog, som ikke er til at komme udenom, når I skriver jeres opgave. De færreste lægger hele deres bøger ud på nettet, så her må man enten i en boghandel eller på biblioteket.

Når man har fundet det, man skal bruge, kan man bestille det hjem. Det vil herefter blive leveret til det bibliotek, man ønsker så hurtigt som muligt. Ofte i løbet af ganske få dage. Det er nemt, effektivt og gratis.

Hvordan søger og vælger man?

Man risikerer nemt at få uoverskueligt mange resultater af bøger, man ikke har ret meget forudsætning for at vurdere relevansen af, når man søger. For eksempel giver en søgning på 2. verdenskrig næsten 30.000 resultater på bibliotek.dk. Derfor skal man i gang med at afgrænse.

Første afgrænsning er at være præcis med det, man søger. Det giver jo lidt sig selv, at man for eksempel skal inkludere ordet tank og kampvogn i søgningen, hvis det er det, man vil skrive om. Tank 2. verdenskrig giver 68 resultater.

Det er stadig mange, så der bør afgrænses yderligere. Det kræver nogle gange lidt forhåndskendskab om emnet. Derfor er det faktisk en god idé at orientere sig lidt overfladisk om emnet inden man går i gang. Her er en lidt overfladisk artikel på internettet ofte nyttig.

Så kan det for eksempel være, at man finder ud af, at tanks spillede en vigtig rolle i Hitlers blitzkrieg, og at det er her, man vil fokusere sin opgave. Tank blitzkrieg giver 6 resultater. Ingen forventer, at I læser seks bøger fra ende til anden om tanks, så derfor skal videre i udvælgelsen.

Prøv lidt forskellige nøgleord, i stedet for bare at vælge de første og bedste. Måske står der bøger med nøgleordet kampvogn eller panserkøretøj, som ikke står under tank. Måske kan man prøve at søge på forskellige slag tidligt i krigen i stedet for ordet blitzkrieg.

Ved at klikke på resultaterne står der en meget kort beskrivelse af hver enkelt bog. Her kan man få en fornemmelse af, i hvor høj grad bogen faktisk matcher det emne, man vil skrive om. Man kan også google bogtitlen og forfatteren. På den måde kan man læse anmeldelser og beskrivelser af bogen og finde ud af, om det er det, man søger efter.

Det kaldes også den usystematiske søgemetode, når man søger på må og få for at prøve at finde det rigtige. En anden tilgang er den systematiske, som også beskrives på ovenstående link. Her kan man se på, hvad andre har brugt. Wikipedias engelske artikel om tanks i 2. verdenskrig har en bibliografi med 13 bøger om tanks i 2. verdenskrig. Måske har biblioteket nogen af dem. Eller måske kan du finde andre bøger i fodnoterne på en af de bøger, du har fundet.

Endelig er der ekspertmetoden. Den handler simpelthen om, at man spørger en ekspert om, hvad vedkommende kan anbefale.

Øvelse

Vi forudsætter, at I er i gang med at skrive en opgave om sønderjyske soldater, som kæmpede for tyskerne i 1. verdenskrig. Prøv at søge på førstehåndskilder (for eksempel soldaternes breve og dagbøger) på google og på bibliotek.dk med ovenstående metode. Hvilken forskel er der på resultaterne? Hvilke er bedst? Kan vi vurdere dem kildekritisk i forhold til hinanden?

ereolen.dk og filmstriben.dk

ereolen.dk er også bibliotekernes side. Her kan man låne 5 ebøger og 5 lydbøger om måneden. Man får dem leveret straks til sin computer eller mobiltelefon, hvis man har installeret ereolens app. Bemærk, at det desværre ikke er alle materialer, som findes som ebøger og lydbøger. Nogle gange er man nødt til at bevæge sig ned på det lokale bibliotek for at få det, man skal bruge.

filmstriben.dk er også bibliotekernes side. Her kan man se film. Alt fra Hollywoodfilm, der har gået i biografen og smalle kunstfilm til TV-serier og dokumentarfilm.

Arkiver

En blanding af internettet og biblioteket vil som regel være nok til en gymnasieopgave. Men det kan også være rigtig interessant at gå i arkiver. Et arkiv er en samling af kilder om et eller andet emne.

Der findes for eksempel hundredevis af lokalarkiver i Danmark, som har kilder om det lokalområde, hvor arkivet ligger. Det kan være referater fra møder, billeder af området gennem tiden, kirkebøger med detaljer om folk, der boede i området engang, lokalaviser og alt muligt andet.

Mange museer har også et arkiv over det, som museet handler om. For eksempel har arbejdermuséet et arkiv, hvor man kan finde kilder om arbejderbevægelsen.

arkiv.dk kan man søge i alle arkiverne. Men hvis man skal ud og kigge i arkiverne, kræver det som regel, at man laver en aftale med dem i forvejen.

Øvelse

Prøv at søge på arkiv.dk. Søg på dit efternavn, din vej, din landsby, dit fødselssted, din gamle skole, dine bedsteforældre eller noget andet, som lige giver mening for dig.

Resten af timen

  • Hvis ikke I allerede er oprettet som bruger på biblioteket skal I blive det med det samme. Det kan klares online med NemID. Brug dine evner som informationssøger på internettet til at finde frem til den side, hvor man kan gøre det i den kommune, hvor du har adresse.
  • Opret dig som bruger.
  • Gå herefter til ereolen og lån mindst en ebog eller lydbog.