Sociale medier og konspirationsteorier

Vi begynder med et hurtigt overblik over kommunikationshistoriens fem faser.

  • Den talte kultur (fra cirka 200.000 fvt): Mennesket kan kommunikere ved hjælp af talesproget. Man kan kommunikere abstrakt, men kun til mennesker, som er tæt på en selv i tid og rum.
  • Den skriftlige kultur (fra cirka 3.000 fvt/1.000 afhængig af hvor i verden): Vi kan kommunikere ved hjælp af skriftsprog og dermed også kommunikere på tværs af tid og rum. Vi begynder at få en historisk bevidsthed og taler senere om historisk tid. Hvert eksemplar af skriftlighed skal fremstilles manuelt.
  • Den trykte kultur (fra 1500-tallet): Vi kan masseproducere tekster relativt nemt og billigt. Kirken og tronen mister sit monopol på at mangfoldiggøre kommunikation, hvilket blandt andet sætter skub i reformationen og renæssancen.
  • Den audiovisuelle kultur (fra cirka 1900): Vi kan sprede information gennem TV og radio, og nå et langt større publikum langt hurtigere. Indvarsling af massemediernes tid. Informationsstrømmen er envejs og forbeholdt store mediehuse, da produktionen er kostbar.
  • Den digitale kultur (fra cirka 1990): Enhver kan ytre sig nemt og billigt via internettet. Mediehuse mister i stigende grad deres monopol på massekommunikation til hjemmesider og siden sociale medier, og dermed forsvinder også mediernes verificering af nyheder. Det bliver langt sværere at navigere i, hvad der er sandt og hvad der er falskt.

Pizzagate

En af de store – og mærkelige – historier, der opstod op til præsidentvalget i 2016 var Pizzagate. En konspirationsteori, om en satanisk pædofili-ring i et pizzeria i Washington DC, hvor Hillary Clinton og mange andre prominente demokrater angiveligt skulle deltage.

Vi læser (eller lytter til) en artikel om Pizzagate fra Zetland. Artiklen omtaler et begreb, som vi ikke har fået introduceret endnu: Altright. Det er en sammenskrivning af alternative right – det alternative højre – som er den bevægelse, Trump også taler ind i. De er både modstandere af demokraterne og af det etablerede republikanske parti, og ønsker altså et alternativ.

Arbejdsspørgsmål

  • Hvordan startede Pizzagate-konspirationsteorien, og hvilke platforme bidrog til dens udvikling og spredning? Kunne den være opstået på samme måde før den digitale kultur?
  • Hvorfor tror så mange mennesker på konspirationsteorier som Pizzagate, selv når der mangler bevis og kan virke temmelig vanvittige?
  • Hvilken rolle spillede Pizzagate for valget i 2016?
  • Diskuter de reelle konsekvenser af Pizzagate, og hvorvidt og hvordan konspirationsteorier kan udgøre en reel fare for samfundet.
  • Kan du komme i tanker om andre historiske eksempler på, at nye medier har ført til, at folk har haft svært ved at skelne mellem sandt og falsk?

QAnon

Artiklen om pizzagate nævner fænomenet QAnon, som opstod under Trumps præsidentperiode og kom til at spille en stor rolle for ham og for stormen på kongressen. Vi ser en dokumentar om fænomenet.