6-sekunders video

Forberedelse

De næste gange skal vi lave 6-sekunders-video.

Hvorfor lige 6 sekunder? Fordi det er formatet for en ny form for unskippable ads på youtube. Både youtube og deres annoncører ved godt, at vi ikke gider se på reklamer. De ved godt, at vi finder en måde at undgå reklamer på, hvis de bliver for irriterende påtrængende og måske mest af alt for lange.

Man har fundet ud af, at 6 sekunder er det optimale format til den slags reklamer. Det er langt nok til, at man kan formidle et budskab og kort nok til, at folk ikke klikker væk.

Herunder kan du se nogle eksempler på, hvordan man kan fortælle en historie på seks sekunder.

Undervejs i forløbet vil vi have fokus på tre ting: Målgruppe, idéudvikling og storyboards (skitser). Herunder vil der stå lidt om alle tre ting. Det er vigtigt, at I har læst det inden lektionen, så vi kan gå i gang med processen lige fra begyndelsen.


Målgruppe

Når vi snakker målgruppe, arbejder vi med modtageren på vores kommunikationsmodel. Det betyder også, at vi skal tage højde for den virtuelle firewall.

For lige at repetere, så er den virtuelle firewall det forhold, at vi hver dag bombarderes med langt flere budskaber (kommercielle og andre), end vi kan nå at forholde os til. Derfor lukker hjernen af for alt det, vi ikke synes er relevant for os her og nu. Hvis vi skal nå ind til modtageren skal vi altså først og fremmest overbevise dem om, at vores budskab er relevant for lige netop dem.

Tag for eksempel de to nedenstående videoer. Det er åbenlyst, at de henvender sig til to vidt forskellige målgrupper. Sproget, kameraføringen, personerne, situationerne er alt sammen en del af kodningen, som skal hjælpe med at ramme den rigtige målgruppe.

Vi skal arbejde med målgruppepersonaer. En målgruppepersona er en fiktiv person, som er et kerneeksempel på den målgruppe, man ønsker at ramme. Ved at beskrive personen så grundigt og detaljeret som muligt, finder man ud af, hvordan man skal “tale” til målgruppen. Det kan man læse mere om i grundbogen lige her.


Idéudvikling

Det andet, vi skal arbejde med, er idéudvikling. Når vi kender modtageren (målgruppepersonaen), skal vi udvikle en idé til, hvordan vi kan formidle vores budskab til ham/hende.

Det ikke nogen nem opgave at få en ny idé. Et af problemerne er, at vi er påvirket af det, vi allerede kender. Skal vi lave en ny reklame for en sodavand, kommer vi meget nemt til at tænke på allerede eksisterende reklamer for sodavand og kopiere dem. Det er jo sådan, man laver reklamer for sodavand! Problemet er bare, at det har folk allerede set og derfor går det lige i deres virtuelle firewall.

Derfor skal man gøre det, der med et meget slidt udtryk kaldes “tænke ud af boksen”. Man skal helst have en helt ny og spændende idé, som gerne må overraske modtageren. Det er svært og skal man lykkes med det, er man nødt til at tvinge sig selv til at tænke anderledes.

Det kan gøres på mange forskellige måder. En af dem kaldes idékort. Det handler om, at man trækker nogle sedler, hvor der står nogle helt tilfældige ord på. Det kan være begreber, ting, stemninger, begivenheder, følelser eller alt muligt andet. De ord bruger man så til at få processen i gang.

Det er den teknik, vi vil bruge til vores idéudvikling, og derfor vil jeg bede jer allesammen om at komme med fem tilfældige ord i boksene nedenunder, når du har læst dette. Du skal også skrive dit navn, men det vil ikke komme til at fremgå hvem der har skrevet hvilke ord.


Storyboards

Sidst men ikke mindst skal vi beskæftige os med storyboards.

Storyboards er skitser til filmklip. Man tegner simpelthen en lille tegning, som viser hvad der vil være på skærmen, hver gang der er et nyt klip. Her er et eksempel fra en lille sekvens af filmen Forrest Gump.

Og her er det færdige filmklip. Bemærk, at det endelige resultat er klippet lidt anderledes end storyboardet. Der er byttet rundt på nogle klip og tilføjet lidt. Et storyboard er bare en skitse. Det endelige resultat vil ofte afvige.

Det behøver ikke være så detaljeret, som ovenstående eksempel. Nogle tændstikmænd med noget forklarende tekst er rigeligt. Formålet med storyboardet er, at man stille og roligt i fællesskab kan overveje hvordan scenerne skal filmes. Hvor skal det filmes fra, hvad skal med, hvor tæt skal vi på, osv?

På den måde tager man kontrol over processen. Man får lejlighed til at overveje, hvordan tingene skal gøres. Uden storyboard risikerer man, at det bliver lidt tilfældigt, hvilke optagelser, man får med hjem.

Det letteste er nok at tegne sit storyboard i hånden. Der findes dog også online værktøjer, hvor man kan lave dem med sin computer.

Lektionen

Effekten (formålet) af jeres video skal være at påvirke jeres modtager til at gøre en af de følgende tre ting:

  • Køb lokalt. En kampagne for at få modtageren til at købe lokale madvarer frem for importerede varer. Det er til glæde for både det lokale erhvervsliv og for klimaet, da der ikke skal bruges ressourcer på at transportere ting rundt.
  • Tal pænt. En kampagne for at få modtageren til at holde den gode tone, både på sociale medier og i virkeligheden. Undersøgelser viser nemlig, at vi danskere taler grimmere både til og om hinanden, end vi gjorde tidligere.
  • Dyrk idræt. En kampagne for at få modtageren til at dyrke idræt, og gerne i den lokale sportsklub. Uanset om man er ung eller gammel, mand eller kvinde gavner idræt både sundhed og velvære.

Jeres persona

Når I har valgt jeres case, skal I beskrive den målgruppe, I vil rette den imod. Det skal gøres ud fra de principper, I har læse om til i dag her på siden under overskriften Målgrupper.

I må selv vælge den persona, I vil rette jer imod, men den skal selvfølgelig give mening.

Beskriv jeres persona i tekstboksen herunder. Vælg én person til at skrive. De andre i gruppen lægger deres computere og telefoner væk.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Idéer

Nedenstående felter udfyldes med navne på gruppens medlemmer, de tre ord i trak og jeres idé. Hvis jeres idé har udviklet sig væk fra de tre ord, skal I både skrive den oprindelige idé med de tre ord og jeres nye idé, som den har udviklet sig.

29 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Philip, Lucas, Mathias, Bjarke
2 år siden

Vi retter budskabet mod folk der ikke dyrker idræt i forvejen. Tag vores eksempel, som vi har kaldt “Henrik” som er 19 år. Han er overvægtig og arbejder i Føtex, hvor han ikke laver særligt meget fysisk. Han er på et sabbatår. Når han ikke arbejder, spiller på sin computer derhjemme. Hans kost består primært af McDonald’s og andet fastfood. Han bor desuden hjemme, med sin mor som er skilt. Hans yndligs musikgenrer er; hård rock og EDM. Når han skal se serier; vil han gerne se Game of thrones og Breaking bad. Han ser meget Youtube, for lore videoer… Læs mere »

Mathias
2 år siden

Perfekt….elsker ideen

Emilie Sabro
2 år siden

En ting man også kunne komme ind på, er hvor hans mor handler ind henne, og hvad hendes madvaner er, da det højst sandsynligt er hende der kokkererer.

Thilde
2 år siden

Har han en omgangskreds? Hvordan er de? Eller man kunne nævne, hvad han lavede før sabbatåret, og hans planer for fremtiden…

Nicolaj Jensen
2 år siden

God ide, i kunne godt have tjekket for grammatiske fejl

Daniel
2 år siden

Smukt

Rasmus Andersen
2 år siden

man kan tydeliget se at personen har nogle vægt problemmer. det er måske begrund af hans madkost og levestil. 10/10

Mikkel
2 år siden

God beskrivelse

Lucas Olsen, Mikkel, Daniel & Theiss.
2 år siden

Michael er en 17-årig meget entusiastisk gamer. Han går i 10. Klasse og går ikke til nogen fysisk aktivitet. Han prøvede engang at tage i fitness-center, men stoppede efter 3. forsøg da han følte sig utilpas. Han bor derhjemme sammen med sine forældre og hans lillebror på 13. Han tager ikke rigtig til mange fester, da han hellere vil nyde en god aften med Mountain Dew, Doritos & sin Asus Predator med 32GB DDR4-3200 RAM. Han spiller meget internationalt og snakker meget Engelsk. De største bekymringer han har i livet er om han hverken skal købe en ny skærm, eller… Læs mere »

Philip, Lucas, Mathias, Bjarke
2 år siden

Meget specifik beskrivelse. Der er om muligt, lidt for meget information om ting som ikke direkte har noget med sundhed eller en reklamekampagne at gøre.

Nicolaj Jensen
2 år siden

Perfekt ide, fyldig tekst,

Oliver
2 år siden

God beskrivelse af personen man kan tydeligt se hvem han er.

Mathias
2 år siden

Øøøøhmm ja…..interessant, men meget detaljeret.

Det et mesterværk

Christian
2 år siden

10/10 meget detaljeret

ismail aboutaka
2 år siden

Denne kampagne skal være rettet mod forældrene, det er dem der skal opdrage den nye generation. Den er rette mod de forældre der ikke opdrager deres børn ordenligt.

ismail aboutaka
2 år siden

Forældrene:
vi tager udgangspunkt i unge forældre.
vores persona er 2 forældre i start 20erne, den hedder martin som er på kontanthjælp og hans kæreste Caroline er på uddanne som so su assistent. Caroline er høj gravid med en baby. Caroline forbereder sig på graviditeten og det, det kræver at være mor, martin er lidt fifty fifty, han klar og samtidig ikke klar.

Caroline er nogenlunde forberedt, mens martin ikke helt er med. Caroline får hjælp af moren, mens Martins forældre ikke gider at have nået med det at gøre.

Thilde
2 år siden

Hvordan var Martin og Carolines opvækst? Har de forældre, som kan hjælpe dem med, at tage sig af barnet når det kommer?
Hvor bor de henne, område osv.?

Mikkel
2 år siden

Beskrivelsen kunne godt være bedre, og i kunne godt tjekke igennem for stavefejl

Lucas Olsen, Mikkel, Daniel & Theiss.
2 år siden

God beskrivende tekst. Måske tjek for grammatiske fejl.

Mathias
2 år siden

Jo der kunne også være noget omkring det sted de bor og deres økonomi

Kristian, Mark, Oliver, Oguz, Rasmus og Piotr
2 år siden

Vores case er at vi skal lære børn at de skal tale pænt. Målgruppen er forældrene så de kan lære at deres børn skal tale pænt. Han hedder Jens og han er landmand han bor i Jylland. I hans fritid ser han mange programmer om de forskellige traktore. Jens er 45 og har en anti socalistsik dreng på 17 og pige på 14 som er rigtig diva. Jens vil gerne gøre nogte for at ændre hendes adfærd. Han har meget travlt med at være ude på marken så han her ikke tid til at opdrage sine børn. Hans kone er… Læs mere »

Rasmus Jensen
2 år siden

jeg syntes at de andre arbejdede godt og vi fik et godt resultat og derved fik laver opgaven.

Nicolaj Jensen
2 år siden

10/10 ide, man kunne godt have kommet mere i dybten.

Mikkel
2 år siden

Lidt komisk historie som virker en smule useriøs, kunne godt være kigget igennem for stavefejl

Victor Andersen
2 år siden

Tal pænt: Folk der skriver / taler grimt på de sociale medier og nettet generalt. . Middelklasse borger, Folk med ældrere børn/ingen børn. Ung der går på HHX/stx/erhversskolerne. Lavt lønnet an køn, ryger, Asbjørn er 17 år, går på EUX, og har lige fået knallertkørekort. Han arbejder i Netto, for at få råd til mallboro light. Udover smøgerne, bliver resten af pengene brugt på mærketøj, da ham og hans vennegruppe er “hypebeasts”. Asbjørn har en storesøster som altid gør det rigtige. Asbjørns mor er sosuassistent og hans far er tømrer. I sin fritid er han meget på de sociale medier… Læs mere »

Mikkel
2 år siden

Meget detaljeret beskrivelse, super godt

Sebastian S, Sebastian N, Magnus Ravn, Christian G
2 år siden

Han er 15 år gammel og bor i København med sin mor og 2 små søstre. Som storebror er hans pligt at skælde hans søstre ud, så tonen er ikke altid helt god. Hans søstre begynder tit at græde, men han er overbevidst om at han gør det rigtige, eller måske er han bare en teenager, som har brug for at komme ud med sin vrede. Han har for tiden ikke særlig mange venner, da han kan være en del agressiv til tider, men det bliver dog bedre og bedre. Han er lige startet til skak og har derfor mødt… Læs mere »

Emilie Sabro
2 år siden

Jeg tror løsningen på casen skal undlades. Ellers er der jo ikke rigtig nogen case.

Mikkel
2 år siden

God beskrivelse, kan se personen for mig