6-sekunders video

Forberedelse

De næste gange skal vi lave 6-sekunders-video.

Hvorfor lige 6 sekunder? Fordi det er formatet for en ny form for unskippable ads på youtube. Både youtube og deres annoncører ved godt, at vi ikke gider se på reklamer. De ved godt, at vi finder en måde at undgå reklamer på, hvis de bliver for irriterende påtrængende og måske mest af alt for lange.

Man har fundet ud af, at 6 sekunder er det optimale format til den slags reklamer. Det er langt nok til, at man kan formidle et budskab og kort nok til, at folk ikke klikker væk.

Herunder kan du se nogle eksempler på, hvordan man kan fortælle en historie på seks sekunder.

Undervejs i forløbet vil vi have fokus på tre ting: Målgruppe, idéudvikling og storyboards (skitser). Herunder vil der stå lidt om alle tre ting. Det er vigtigt, at I har læst det inden lektionen, så vi kan gå i gang med processen lige fra begyndelsen.


Målgruppe

Når vi snakker målgruppe, arbejder vi med modtageren på vores kommunikationsmodel. Det betyder også, at vi skal tage højde for den virtuelle firewall.

For lige at repetere, så er den virtuelle firewall det forhold, at vi hver dag bombarderes med langt flere budskaber (kommercielle og andre), end vi kan nå at forholde os til. Derfor lukker hjernen af for alt det, vi ikke synes er relevant for os her og nu. Hvis vi skal nå ind til modtageren skal vi altså først og fremmest overbevise dem om, at vores budskab er relevant for lige netop dem.

Tag for eksempel de to nedenstående videoer. Det er åbenlyst, at de henvender sig til to vidt forskellige målgrupper. Sproget, kameraføringen, personerne, situationerne er alt sammen en del af kodningen, som skal hjælpe med at ramme den rigtige målgruppe.

Vi skal arbejde med målgruppepersonaer. En målgruppepersona er en fiktiv person, som er et kerneeksempel på den målgruppe, man ønsker at ramme. Ved at beskrive personen så grundigt og detaljeret som muligt, finder man ud af, hvordan man skal “tale” til målgruppen. Det kan man læse mere om i grundbogen lige her.


Idéudvikling

Det andet, vi skal arbejde med, er idéudvikling. Når vi kender modtageren (målgruppepersonaen), skal vi udvikle en idé til, hvordan vi kan formidle vores budskab til ham/hende.

Det ikke nogen nem opgave at få en ny idé. Et af problemerne er, at vi er påvirket af det, vi allerede kender. Skal vi lave en ny reklame for en sodavand, kommer vi meget nemt til at tænke på allerede eksisterende reklamer for sodavand og kopiere dem. Det er jo sådan, man laver reklamer for sodavand! Problemet er bare, at det har folk allerede set og derfor går det lige i deres virtuelle firewall.

Derfor skal man gøre det, der med et meget slidt udtryk kaldes “tænke ud af boksen”. Man skal helst have en helt ny og spændende idé, som gerne må overraske modtageren. Det er svært og skal man lykkes med det, er man nødt til at tvinge sig selv til at tænke anderledes.

Det kan gøres på mange forskellige måder. En af dem kaldes idékort. Det handler om, at man trækker nogle sedler, hvor der står nogle helt tilfældige ord på. Det kan være begreber, ting, stemninger, begivenheder, følelser eller alt muligt andet. De ord bruger man så til at få processen i gang.

Det er den teknik, vi vil bruge til vores idéudvikling, og derfor vil jeg bede jer allesammen om at komme med fem tilfældige ord i boksene nedenunder, når du har læst dette. Du skal også skrive dit navn, men det vil ikke komme til at fremgå hvem der har skrevet hvilke ord.


Storyboards

Sidst men ikke mindst skal vi beskæftige os med storyboards.

Storyboards er skitser til filmklip. Man tegner simpelthen en lille tegning, som viser hvad der vil være på skærmen, hver gang der er et nyt klip. Her er et eksempel fra en lille sekvens af filmen Forrest Gump.

Og her er det færdige filmklip. Bemærk, at det endelige resultat er klippet lidt anderledes end storyboardet. Der er byttet rundt på nogle klip og tilføjet lidt. Et storyboard er bare en skitse. Det endelige resultat vil ofte afvige.

Det behøver ikke være så detaljeret, som ovenstående eksempel. Nogle tændstikmænd med noget forklarende tekst er rigeligt. Formålet med storyboardet er, at man stille og roligt i fællesskab kan overveje hvordan scenerne skal filmes. Hvor skal det filmes fra, hvad skal med, hvor tæt skal vi på, osv?

På den måde tager man kontrol over processen. Man får lejlighed til at overveje, hvordan tingene skal gøres. Uden storyboard risikerer man, at det bliver lidt tilfældigt, hvilke optagelser, man får med hjem.

Det letteste er nok at tegne sit storyboard i hånden. Der findes dog også online værktøjer, hvor man kan lave dem med sin computer.

[insert page=’lektionen-6sv’ display=’all’]