Hvis noget er gratis, så er det fordi du selv er produktet. Firmaer som Facebook, Apple og Google lever af at sælge data om deres brugere. Den data indsamles både gennem ting, vi selv fortæller, når vi for eksempel udfylder en facebookprofil, men også gennem vores adfærd.
Men hvad ved de store IT-giganter egentlig om os? Det er de faktisk forpligtede til at fortælle os ifølge GDPR-lovgivningen, og det gør de også. Man skal bare lige vide, hvor man skal lede efter det.
I alle tilfældene gælder det, at man skal være logget ind på sin konto.
Google laver reklameprofiler, blandt andet på baggrund af din søgehistorik. Din personlige reklameprofil kan ses og rettes til her.
Google gemmer også din historik på deres tjenester. Den er altså ikke bare gemt i cookies lokalt på din computer, men også på Googles servere. Se den her.
Google gemmer de enheder, du har været logget ind på. Hvis der er en lokationscensor i enheden, og du fortsat er logget ind, kan google også finde den. For eksempel din telefon. Se dine enheder her.
Google gemmer også alle de steder, hvor du har været med dine enheder med lokationscensor. På den måde kan de lave en præcis tidslinje over, hvor du har befundet dig. Du kan også dykke ned i detaljerne for hvor du var hvornår. Tjek for eksempel hvor du var juleaften eller i din sommerferie. Du gør det her.
Google gemmer også dine billeder på deres server, hvis du bruger deres tjeneste, hvilket man for eksempel ikke gør på alle iPhones. Dem kan du se her.
Du kan i øvrigt selv ændre dine privatlivsindstillinger og bestemme, hvor meget Google må gemme om dig. Du kan ændre på det her.
Apple
Apple indsamler ligeså meget data om os, men det er lidt mere omstændeligt at få adgang til. Ved at gå ind på denne side, kan man downloade og rette den data, som de har om os, men den fremstilles ikke helt så overskueligt.
Facebook har flere sider, hvor du blandt andet kan downloade den information, de har om dig.
Den mest overskuelige præsentation får du givetvis lige her, hvor du kan klikke dig rundt i et grafisk interface. Bemærk, at Facebook blandt andet registrerer, hvor du har været og har en liste over eksterne apps, som leverer data til dem.
Metadata
En væsentlig del af de oplysninger, der registreres om os er såkaldt metadata, altså data om data.
Det betyder, at den data, der gemmes for eksempel ikke er en lydoptagelse af et opkald, du har foretaget eller en kopi af den mail, du har sendt, men oplysninger om disse ting. For eksempel hvornår du har foretaget opkaldet, hvem du har ringet til, hvor du har ringet fra, hvilken type enhed, du har brugt, hvilket netværk der er brugt, hvor længe du har talt og så videre.
Det er alt sammen med til at tegne et billede af, hvem du er, hvordan du opfører dig, hvor du færdes, og hvordan du agerer, uden at du tænker over, at du har givet data fra dig.
For at få en fornemmelse af, hvor meget metadata, der kan opsamles, så prøv at gå ind på hjemmesiden clickclickclick.click