Optagelse i praksis

Tjekliste til optagelse i praksis. Sørg for, at I har følgende:

  • Kamera (gerne bare mobiltelefon), eventuelt mikrofon og klar aftale om, hvem der optager.
  • Locations. Aftaler, hvis dette er nødvendigt.
  • Klare aftaler med eventuelle skuespillere.
  • Alle de remedier og kulisser, I skal bruge. Uanset om I skal bruge en bil, en tiger eller en rumraket skal den stå klar, når I skal i gang med optagelserne og være til jeres rådighed i al den tid, I skal bruge den.

Når I optager skal I være opmærksomme på følgende:

  • At I overholder aftalerne fra storyboardet, med mindre i aftaler noget andet på stedet. Hvis I har planlagt med et nærbillede, skal I ikke komme hjem med et totalbillede og omvendt.
  • At I får mindst tre forskellige takes af hver scene, så I har noget at vælge imellem i redigeringen og kan kassere dårlige takes, hvor der for eksempel foregår noget i baggrunden, som ødelægger optagelsen. Samtidig kan man være heldig, at der opstår noget uventet, som kan bruges i optagelserne, som illustreret i nedenstående klip.
  • At lyden er klar (såfremt I skal bruge den, og ikke optage ny lyd eller bruge musik). Lyt optagelsen igennem, når I har lavet den. Det er især vigtigt ved udendørs optagelser, hvor der kan være vind i mikrofonen, trafik og al mulig anden støj.
  • At lyset er nogenlunde ensartet. Hvis det er en dag med vekslende sol og skyer bør alle optagelserne enten laves i overskyet vejr eller solskinsvejr.

Husk på, at optagelserne ikke er jeres film. Det er de råvarer, I skal bruge i redigeringsprocessen. Jo bedre råvarer, desto flere og bedre muligheder har I for at få et godt slutresultat.

Nedenstående klip er det måske mest kendte fra filmen The Usual Suspects. Det viser fem forbrydere under en såkaldt lineup, altså en identifikation. De skal sige den sætning, som blev sagt under et røveri, og offeret for røveriet skal på den baggrund prøve at identificere gerningsmanden. Det har fået ros for, at det viser den menneskelige side af de fem hårdkogte kriminelle.

Men scenen er faktisk ikke planlagt sådan. Den er klippet sammen af såkaldte bloopers, hvor skuespilleren ved en fejl kom til at grine under optagelserne. I redigeringen gik det bare op for klipperne og instruktøren, hvor godt det virkede, og derfor klippede man scenen sammen af de mislykkede klip.