Multimedier

ZBC Slagelse udbyder Multimedier som valgfag.

Multimedier kunne egentlig ligeså godt hedde Interaktive medier. Det er nemlig det, faget handler om. Interaktive medier er medier, man kan interagere med, altså hvor man kan være med til at bestemme, hvad de skal gøre.

En hjemmeside, en app og et computerspil er interaktive medier. En bog, en film og et stykke musik er ikke, for her har vi ikke indflydelse på handlingen.

Multimedier er et meget praktisk fag, hvor man arbejder med at producere medier. Men da det  selvfølgelig kræver en teoretisk viden at kunne gøre dette tilfredsstillende er der også teori. 

Hvad skal man lære?

Vi skal både kunne designe og analysere interaktive medier ud fra følgende:

  • Viden om kommunikation, genrer og målgruppe og kendskab til narrativitet og scenografi. Kommunikation og målgruppe ligner det, HTX’erne kender fra Kommunikation/IT. Genrer og narrativitet ligner noget, man vil kende fra dansk.
  • Principper for layout, skrifttyper og farver, som det også kendes fra Kommunikation/IT.
  • Audiovisuel komposition, altså hvordan man får lyd og billeder til at fungere i interaktive medier.
  • Hypertekstuel strukturering. Hypertekst er tekst, som man ikke behøver tilgå lineært. Det ses for eksempel på en hjemmeside eller i en app, som man kan læse i den rækkefølge man vil, i modsætning til bøger, der (som regel) skal læses fra ende til anden.

Man skal også kunne anvende værktøjer, som kan bruges til at producere de interaktive medier. I praksis vil det sandsynligvis betyde software til at lave spil og til at lave apps.

Og så skal man selvfølgelig kunne tilrettelægge og gennemføre produktionen af interaktive medier.

Eksamensform

Der er to forskellige prøveformer. Det er ZBC (i praksis læreren), der bestemmer hvilken der skal bruges.

A: En 30 minutter lang mundtlig prøve på baggrund af en interaktiv medieproduktion, som eleverne har haft et døgn til at lave (en forsimplet version af).

B: En 30 minutter lang mundtlig prøve på baggrund af en opgave, som eleverne har lavet i tiden op til deres eksamen.