Creative Commons

Hvad er Creative Commons

Creative Commons er et juridisk rammeværk. Skaberen af et værk kan give alle tilladelse til at bruge det og til gengæld stille nogle betingelser ved hjælp af Creative Commons-rammen.

Det er vigtigt at forstå, at det er den der har ophavsretten som bestemmer, om det skal udbydes som Creative Commons. Man kan altså ikke bruge noget, som rettighedshaveren ikke frivilligt har udbudt med henvisning til ordningen.

Der er som udgangspunkt fire betingelser, som kan kombineres på forskellig måde:

Kreditering: lader andre distribuere, remix, tweake, og bygge videre på dit arbejde som de ønsker, også selvom det er kommercielt, så længe de krediterer dig for det oprindelige værk.

Del På Samme Vilkår: tillader andre at bearbejde, ændre og udbygge dit værk, også til kommercielle formål, så længe de krediterer dig og benytter samme licens til deres resulterende værk.

Ingen bearbejdelse: giver mulighed for redistrubuering, kommerciel og ikke-kommerciel, så længe det er foregået uden ændringer af værket, og at værket fremstår i sin helhed.

Ikke kommerciel: lader andre remixe, ændre og bygge videre på dit værk, sålænge det ikke er kommercielt.

Se kombinationsmulighederne her.

Der findes i øvrigt en lignende licens til Software, kaldet GNU. GIMP er en forkortelse af GNU Image Manipulation Software.

Via Creative Commons hjemmeside kan man søge på værker, som er dækket af licensen på forskellige tjenester, for eksempel Youtube, Flickr og SoundCloud.