Hvorfor lige 6 sekunder? Fordi det er formatet for en form for unskippable ads eller bumper ads på youtube. Både youtube og deres annoncører ved godt, at vi ikke gider se på reklamer. De ved godt, at vi finder en måde at undgå reklamer på, hvis de bliver for irriterende påtrængende og måske mest af alt for lange.
Man har fundet ud af, at 6 sekunder er det optimale format til den slags reklamer. Det er langt nok til, at man kan formidle et budskab og kort nok til, at folk ikke klikker væk. Det kan man sige helt præcist, fordi man kan følge meget præcist med i, hvordan folk opfører sig, når de besøger ens side.
Herunder kan man se et eksempel på en analyse fra en facebookvideo. Den giver et typisk billede, hvor omkring halvdelen af alle, der får videoen vist, er faldet fra efter 7 sekunder.
Herunder kan du se nogle eksempler på, hvordan man kan fortælle en historie på seks sekunder.
Produkt
I dette forløb skal I lave en 6-sekunders video.
Arbejdet skal foregå som gruppearbejde . Det første, der skal foregå er, at I skal vælge en af de nedenstående formål med jeres video. Hvis I selv har en fremragende idé til et helt andet formål, må I gerne vælge det, men så skal det godkendes af læreren først.
Forløbet skal ende med, at I skal vise jeres video og begrunde og forklare de valg, I har truffet undervejs, for resten af klassen.
- Køb lokalt. En kampagne for at få modtageren til at købe lokale madvarer frem for importerede varer. Det er til glæde for både det lokale erhvervsliv og for klimaet, da der ikke skal bruges ressourcer på at transportere ting rundt.
- Tal pænt. En kampagne for at få modtageren til at holde den gode tone, både på sociale medier og i virkeligheden. Undersøgelser viser nemlig, at vi danskere taler grimmere både til og om hinanden, end vi gjorde tidligere.
- Dyrk idræt. En kampagne for at få modtageren til at dyrke idræt, og gerne i den lokale sportsklub. Uanset om man er ung eller gammel, mand eller kvinde gavner idræt både sundhed og velvære.
Afsender og modtager
Som det første, der skal ske efter at I har valgt en case, skal I vælge en afsender og analysere jeres modtager.
I må selv vælge afsenderen, sålænge den er meningsfuld i forhold til opgaven. Køb lokalt kan være en handelsstandsforening, en klimaorganisation, en butikskæde, den lokale kommune eller noget andet passende. Dyrk idræt kan være sundhedsministeriet, dansk idrætsforbund, den lokale klub eller noget helt fjerde.
I virkelighedens verden bestemmer man selvfølgelig ikke selv sin afsender, men det får I lov til her. Kravene er bare, at det er en afsender, som eksisterer i virkeligheden, og at den giver mening i forhold til casen.
Herefter skal I analysere afsenderen. Hvem er de? Hvad er deres identitet? Hvordan adskiller de sig fra andre? Er der nogen særlige begrænsninger eller muligheder i det? I kan læse mere om afsenderanalyser her.
Når I har analyseret afsenderen, skal I finde frem til jeres modtager. Brug Gallups Kompas og/eller en målgruppepersona til at beskrive jeres modtager. I kan læse mere om begge dele her.