Afsender og budskab

Afsender

Afsenderen vil være givet på forhånd i enhver kommunikationsopgave. Det er derfor en af punkterne på modellen, som vi ikke vil gå så meget mere i dybden med.

Det vigtigste at huske ved afsenderen (udover, at man skal kunne identificere den korrekt) er, at ens kommunikation skal passe til afsenderen. Laver man en kampagne for en stor offentlig institution med stort behov for troværdighed, kan man ikke lave en grænsesøgende og provokerende kampagne.

Det fik Sikkerheds- og Sundhedsstyrelsen at mærke, da de lavede postkortet til højre som en del af en kampagne der skulle advare om fyrværkeri. En stor offentlig instans kan ikke på den måde optræde diskriminerende, og de måtte i sidste ende trække dele af kampagnen tilbage.

Det samme måtte Irma, da de lavede nedenstående reklame, hvor det antydes, at forældrene har gjort noget forkert, fordi deres søn har lyst til at gå til ballet. Det passede slet ikke til Irmas profil, kunderne gjorde oprør på sociale medier og Irma trak reklamen tilbage. 

Andre afsendere kan sagtens slippe afsted med at være langt mere grænsesøgende, fordi det passer til deres brand. Herhjemme er Cult ofte genstand for debat, fordi de laver provokerende og stærkt seksualiserende reklamer. Men fordi netop provokationen passer godt til deres brand, er de ligeglade med forargelsen, hvis da ikke ligefrem de er glade for den.

Hav derfor din afsender i baghovedet, når du laver din kommunikation. Kan de – som brand – stå inde for det, du er i gang med at lave?

Budskab

Hvordan skal man gribe det an, når man formulerer et budskab? Der findes flere forskellige måder at gribe det an på. Vi vil kigge på et par af dem her.

Argument

Først og fremmest er det formålstjenstligt at opbygge sit budskab som et argument. Man kan i den forbindelse sagtens have Toulmins argumentationsmodel i baghovedet.

I reklamen herunder skæres argumentet ud i pap. Påstanden er, at kontanthjælpsmodtagere har det godt i Danmark, belægget er, at de får 454.215 kroner om året, og hjemlen er, at det er mange penge for en familie.

I den nedenstående reklame er budskabet (påstanden), at ingen er perfekt (underforstået, at Porsche er ret tæt på at være det). Belægget er, at de har ni pladser i top ti i årets LeMans, og hjemlen er, at LeMans er en måde at måle en bils kvalitet.

Argumenttyper

Argumenter kan deles ind i forskellige typer. Nedenstående argumenttyper bruges hyppigt i reklamer.

Idol-argumentation er, når budskabet begrundes ved, at en person sætter sin værdi og troværdighed ind på at sælge et produkt eller et firma eller en sag. Fx når fodboldstjernen Cristiano Ronaldo sælger Nike.

 

Moralsk/etisk argument er, når budskabet begrundes ved at tale til vores dårlige samvittighed, moral eller sociale ansvarlighed for en sag.

 

Ekspert-argument er, når budskabet begrundes ved at dokumentere med videnskabelige undersøgelser, statistisk materiale m.m. Eks. når de siger i en tandpasta-reklame: “Førende tandlæger siger…”

Kilde-/anbefalelsesargument er, når budskabet begrundes med, at en person, der har prøvet noget på egen krop, udtaler sig om sagen. Fx når eleverne på din skoles hjemmeside fortæller, hvor sjov og god skolen er.

Trussels-argument er, når budskabet begrundes med, at der sker en katastrofe, hvis man ikke handler eller tænker på en bestemt måde. Fx hvis vi ikke udleder mindre C02, så vil isen ved polerne smelte – og Danmark blive oversvømmet.

Mængde-argument er, når budskabet begrundes med, at det er sandt, fordi mængdemæssige data underbygger påstanden. Fx Brug Facebook – det gør 2,5 millioner andre danskere.

Øvelse

Find en reklame, som gør brug af et af de ovenstående argumenter. Diskutér herefter med sidemanden hvilket argument, den gør brug af og hvorfor I tror, at producenten af reklamen har valgt netop dette argument.

Maslows behovshierarki

En anden måde at formulere et budskab på er at se på Maslows behovshierarki. Det ser sådan ud:

Et budskab som har til formål (effekt) at sælge en jakke kan både sælges på fysiologiske behov (denne jakke vil holde dig varm, når det er koldt udenfor) og selvaktualisering (denne jakke vil sætte dig i stand til at dyrke ekstremsport.)

Coca Cola kan både markedsføres på fysiologiske behov (denne cola vil slukke din tørst) og på sociale behov (denne cola kan deles med en ven og vil måske endda sætte dig i stand til at opsøge gamle venner igen).

Øvelse

Find en reklame, som peger mod et af de ovenstående behov. Diskutér herefter med sidemanden behov den peger mod og hvorfor I tror, at producenten af reklamen har valgt netop dette behov.